ANDROID - TUNING
HASZNÁLD KI A TELEFONODBAN REJTŐZŐ TUDÁST!!!!!!

MENÜ

Akinek volt dolga Android telefonnal, az bizonyára találkozott már a "root", illetve az ebből magyarul ragozott "rootolás" szavakkal. Nem kampányolok sem mellette, sem ellene. Inkább megmutatom az előnyeit...

 
A propagandagépezet működik, így szépen lassan elhitetik velünk, hogy rootolni bűn. Elhitetik velünk, hogy nem éri meg, hogy veszélyes, hogy tönkreteszi a telefonunkat. Azt sugalmazzák, hogy nincs visszaút. Ezek dolgok egyszerűen nem igazak. Valószínűleg a Google tenni fog lépéseket annak érdekében, hogy védje a telefonjait az effajta belenyúlkálástól, de az is valószínű, hogy az egyre nagyobb Android közösség megtalálja ennek is az ellenszerét. A rootolás ugyanis nem crack, hanem hack és ez lényeges különbség. Talán ezért is találhatunk a Marketben a Google által is engedélyezett szoftvereket, amelyek csak rootolt készülékeken futnak.
 
Ebben az írásban meg sem próbálom összefoglalni, hogy ez egyes típusokon hogyan lehet végrehajtani a rootolást, hiszen ha valaki elszánja magát, akkor nagyjából 2 percébe telik meglelni a saját készülékére vonatkozó, lépésről-lépésre kalauzoló leírást, amelynek a végén a szabadság vár. Inkább arra koncentrálok, mit is hoz a root és mennyivel jobb - vagy rosszabb - a rootolt készülék. Annak ellenére, hogy soha életemben nem találkoztam még olyan személlyel, aki egy ilyen művelettel tette tönkre a készülékét, a jogi viták elkerülése érdekében kifejezetten szeretném hangsúlyozni, hogy mindenki csak a saját felelősségére álljon neki! Ha nem bízunk magunkban, inkább kérjünk meg olyan valakit, aki már csinált ilyet, okosabbtól kérdezni ugyanis nem szégyen!
 

Mi is ez a rootolás?
Alapesetben a telefonunk operációs rendeszén korlátozott felhasználók vagyunk! (Gyengébbek kedvéért: Ahogy egy munkahelyi Windowsos gépen sem állítgathatunk akármit, ugyanúgy az Android sem garantál teljes hozzáférést.) A rootolás nem más, minthogy rendszergazdát (teljes jogú felhasználót) csinálunk magunkból.

Mikor kell a rootolás?
Nagyon fontos az, hogy nem kell feltétlenül rootolni a telefonunkat. Egy átlagos felhasználó tökéletesen megvan root jog nélkül. Ez nem egy olyan dolog, mint a jailbreak, egy Androidos telefont tökéletesen lehet használni mindenféle berhelés nélkül is. Ha mindenképpen rootolni szeretnéd a telefont, tudnod kell azt, hogy nem mindig lehet egy kattintással elintézni a rootolást és az unrootolást. Emiatt inkább kérdezz előtte, hogy vissza lehet-e csinálni egyszerűen.

Mit tudok megcsinálni root joggal?

 • módosíthatjuk a rendszerfájlokat
 • gyári programok lecserélése/törlése (naptár, ébresztőóra, stb…)
 • a teljes rendszer biztonsági mentése (programokkal, beállításokkal együtt)
 • boot képernyő lecserélése
 • témák telepítése
 • processzor órajelének módosítása
 • bizonyos programok root jogosultságot igényelnek a futáshoz (néhány feladatkezelő, automatikusan induló programok letiltása)

Ma már lényegében minden telefonra elérhető minimum 2.2-es verziójú főzött ROM. Ettől függetlenül aFroyo-ban bemutatkozott funkciók közül többet el lehet érni az Eclair alapú rendszereken is:

 • WiFi és mobilinternet megosztása USB kábelen
 • mobilinternet megosztása, ad-hoc hálózat létrehozása WiFi-n
 • alkalmazások áthelyezése SD kártyára (Attól, hogy root jogunk van, nem tudunk automatikusan a kártyára telepíteni. Az app2sd felrakása rendkívül bonyolult, érdemes inkább egy főzött ROM-ot telepíteni a telefonra.)

Néhány példa arra, hogy milyen alkalmazásokat tudunk használni root joggal: Root alkalmazások

Természetesen vannak hátulütői is. Mint minden hasonló mértékű beavatkozás, ez is elvileg garanciavesztéssel jár. Ha frissítés, vagy új firmware érkezik a készülékre, akkor ezeket nem telepíthetjük fel (nincs semmi technikai akadálya, de elvesztjük a root hozzáférést).

Ami problémás, hogy a rootolás minden készüléknél (és minden firmware-nél) más és más, nincs rá általános recept. Ennek ellenére mostanra több olyan “univerzális” programot kaptunk kézbe, amikkel egyszerűen rootolhatunk sokfajta készüléket.

 

Hírek

 • Kedvező áron android rendszerek tuningolása!!!
  2012-10-25 16:17:02

  bármilyen telefon típusú androidos telefonok tuningolása!

 • Akciós függetlenítés
  2012-10-25 16:15:38

  Samsung telefonokat 2000ft ért függetlenítem!!

Szavazás

Jók a tuningok!
igen
nem
Asztali nézet